Alkol ve eroin bağımlılarının ailelerindeki psikososyal ve ekonomik zorlukların araştırılması - Gümüş, Ömer; Şahin, Emre; Top, M. Şerif (Journal of Dependence, 2002)
Amaç: Bu çalışmada alkol ve eroin bağımlılarının yaşadıkları sorunları, ailelerinde oluşturdukları psikososyal ve ekonomik yükü, ailelerin bağımlılara karşı olan tutum ve davranışları ile bağımlılıkla baş etme yolları hakkındaki bilgi düzeyleri incelenerek iki grubun karşılaştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: DSM-IV’e göre tanıları konulan 40 alkol ve 40 eroin bağımlısından oluşan hasta grubu ile bu hastaların yakınlarından oluşan 40 kişilik alkol ve 40 kişilik eroin bağımlısı yakını alınarak, kişilere sosyodemografik veri formu, Michigan Alkolizm Tarama Testi – MATT ve Aile Yüklenme Düzeyini Değerlendirme Ölçeği – AYDDÖ uygulanmıştır.Bulgular: Alkol bağımlılığının (ort=34.6±6.9), eroin bağımlılığına (ort=22.9±4.8) göre daha ileri yaşlarda başladığı görülmüştür (p
Keywords: Alkol bağımlılığı; eroin bağımlılığı; psikososyal ve ekonomik yük