Bir grup genç yetişkin erkekte uyuşturucu madde kullanımına yönelik görüşler - Ebrinç, Servet; Başoğlu, Cengiz; Çetin, Mesut; Karaduman, Ferit; Çobanoğlu, Necati; Maden, Beyhan (Journal of Dependence, 2002)
Amaç: Bu çalışmada amaç, madde kullananların madde ve madde kullanımı konusundaki görüş ve değer yargılarının madde kullanmayanlarınkinden farklı olup olmadığını belirlemektir.Yöntem: Çalışmaya alınan 1945 genç yetişkin erkek deneğe sosyodemografik özellikler ile sigara, alkol ve psikoaktif madde kullanımı ve bunlara yönelik görüşlerin soruşturulduğu bir anket doldurtulmuştur. 1600 deneğin sonuçları “madde kullanmayanlar, deneyenler ve kullananlar” şeklinde üç alt gruba ayrılarak, istatistiksel değerlendirme yapılmıştır.Bulgular: Her üç alt grupta da %50’nin üstünde sıklıklarda “madde ve kullanımına yönelik bilgi eksikliği olduğu” görüşü saptanmıştır. Esrarın “sigara ve alkolden daha tehlikeli olmadığı”, “bağımlılık yapmadığı”, “diğer maddelere başlamaya yatkınlık yapmadığı” ve “uyuşturucu maddelerin kişiyi sorunlarından uzaklaştırdığı” şeklindeki görüşlere madde kullananların, madde deneyen ve kullanmayanlara göre daha yüksek; “irade zayıflığının madde kullanmayı arttırdığı” görüşüne ise daha az sıklıklarda katıldıkları saptanmıştır. “Sorunlara sahip olmanın madde kullanmayı arttırdığı”, “bireyin madde kullanmayı denetleyebileceği”, “bir kez madde kullanmanın riskli olmadığı” ve “güçlü iradeleri nedeniyle maddeyi denemekle bağımlı olunmayacağı” şeklindeki görüşlere madde kullanan ve deneyen grupların kullanmayan gruba göre daha yüksek sıklıklarda katıldıkları saptanmıştır.Sonuç: Sonuç olarak madde deneyen ve kullanan bireylerde madde ve kullanımına yönelik olarak riskli bir güven hissinin bulunduğu ve konunun önemini kavramada bilişsel zorluklarının olabileceği kanısına varılmıştır.
Keywords: Uyuşturucu madde; bağımlılık; genç yetişkin