Metanol zehirlenmesine bağlı ölümler: adli otopsi serisi - Sancı, Abdulkadir; Kaya, Burak; Taşdemir Sancı, Gülşen (Journal of Dependence, 2025)
Metil alkol, genellikle sahte içki üretiminde kullanımıyla, toksik etkiler ve ölümlerle ilişkilendirilen bir maddedir. Vücutta alkol dehidrogenaz enzimiyle metabolize edilerek formik asite dönüşmesi, zehirlenmenin temel mekanizmasını oluşturur. Formik asit, güçlü bir toksik etkisi nedeniyle metabolik asidoza, görme kaybına ve nörolojik hasarlara yol açabilir. Zehirlenme belirtileri kusma, baş ağrısı, siyanoz ve “kar fırtınası görme hissi” gibi etkilerle kendini gösterebilir. Bu tür vakaların ölüm sebebi genellikle asidoz olup, tedavide etil alkol kullanılarak formik asit oluşumu engellenebilir. Adli otopsilerde, metanol zehirlenmesine bağlı ölüm vakalarının nedeni, alım şekli ve miktarı toksikolojik analizle belirlenir. Çalışmada, Artvin Adli Tıp Şube Müdürlüğü'nde metanol zehirlenmesi nedeniyle ölen 4 olgu sunulmuş, bu konuda toplum sağlığını korumak için farkındalığın artırılması, etkili kamu sağlığı politikalarının geliştirilmesi ve kapsamlı önlemler alınmasının gerekliliği vurgulanmıştır.
Keywords: Metanol; zehirlenme; otopsi