Opioid bağımlılığı tanısı alan bireylerde suçluluk, utanç ve tedavi motivasyonu arasındaki ilişki - Caymaz, Nuray; Ceylan, Melike (Journal of Dependence, 2024)
Amaç: Bu çalışma, opioid bağımlılığı ile suçluluk, utanç duyguları ve tedavi motivasyonu arasındaki ilişkiyi derinlemesine inceleyerek, bağımlılıkla mücadeledeki en iyi uygulamaları belirlemeyi amaçlamaktadır.Yöntem: Araştırmanın çalışma grubu Özel Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’na başvuran, opioid bağımlılığı tanısı almış 288 hastadan oluşmaktadır. Araştırmanın veri toplama araç̧ları Sosyodemografik Bilgi Formu, Suçluluk-Utanç Ölçeği, Tedavi Motivasyonu Anketidir.Bulgular: Suçluluk ile içsel motivasyon, tedaviye güven ve tedavi motivasyonu arasında anlamlı ilişki olduğu; utanç ile içsel motivasyon düzeyleri ve genel tedavi motivasyonu arasında anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Regresyon katsayıları incelendiğinde ise, sadece suçluluk puanlarının tedavi motivasyonu puanları üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğu görülmektedir. Katılımcıların suçluluk puan ortalamaları, utanç puan ortalamalarından anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur.Sonuç: Suçluluk ile tedavi motivasyonunun çeşitli yönleri arasında önemli bir bağlantı ortaya konulmuştur. Katılımcıların, suçluluk düzeyleri konusunda utanç düzeylerine kıyasla daha yüksek bulunmuştur, bu da suçluluğun tedavi motivasyonunu etkileme potansiyelinde daha büyük bir rol oynayabileceğini göstermektedir. Eroin bağımlılığı tedavisi için psikodrama ve psikoeğitim grup çalışmalarına odaklanmak, bireyin zorlanan olumsuz duygularını ifade etmesini ve grup içinde farkındalık geliştirmesini kolaylaştırabilir.
Keywords: Eroin bağımlılığı; suçluluk; utanç; tedavi motivasyonu