Alkol bağımlılığında nüks ve eş tutumları - Pektaş, Özkan; Mırsal, Hasan; Kalyoncu, Ayhan; Tiryaki, Ahmet; Beyazyürek, Mansur (Journal of Dependence, 2002)
Amaç: Alkol bağımlılığında tedaviye başvuru, tedavi ve nüks önleme aşamalarında ailelerin davranış örüntüleri farklılıklar gösterir. Bu çalışmada alkol bağımlılarında nükslerin "alkol kullanımına karşı eş tutumları" ile ilişkisi davranışçı aile modeli çerçevesinde araştırılmıştır.Yöntem: Çalışmaya yataklı tedavi programını tamamladıktan sonra nüks eden evli, eşi ile birlikte yaşayan 40 erkek alkol bağımlısı alınmıştır. Kontrol grubunu da bir kez hastaneye yattıktan sonra nüks etmeyen evli, eşi ile birlikte yaşayan 40 erkek alkol bağımlısı oluşturmuştur. Eşlerin "tutumları" "içme davranışını pekiştirme; içmenin olumsuz sonuçlarından koruma ve içme davranışını cezalandırma" olarak gruplandırılmış ve istatistiksel incelemeler bu ayrım üzerinden SPSS paket programında yapılmıştır.Bulgular: Tedavi öncesi "eş tutumları" açısından iki grup benzer özellikler göstermektedir (x2=3,05; df—3; p>0,05). Tedavi sonrası yapılan değerlendirmede ise istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (x2=86,0; df=3; p=0). Nüks eden grupta eşlerin tedavi sonrası tutumlarında belirgin olarak "içme davranışını cezalandırma" özellikleri görülmüştür.Sonuç Bulgular, davranışçı aile modelinin ilkeleri ile yapılan değerlendirmelerde alkol içme dönemindeki eş tutumları ne olursa olsun hastane tedavisi sonrasındaki eş tutumlarının değiştiğini ve bu değişikliğin nükslerin önlenmesinde etkili olduğunu düşündürmektedir. İçme davranışını cezalandırıcı tutumlar sonraki nüksleri belirliyor görünmektedir.
Keywords: Alkol bağımlılığı; davranışçı aile modeli; nüks