Lise öğrencilerinde akıllı telefon bağımlılığının dikkat düzeyi üzerine etkisi - Şimşek, Hasan (Journal of Dependence, 2023)
Amaç: Akıllı telefonlar günümüzde artık hayatımızda önemli yer teşkil eden ve beraberinde birçok kolaylık sağlayan elektronik aletlerdir. Ancak beraberinde dikkat dağınıklığı, sosyal izolasyon gibi birçok probleme neden olabilmektedir. Çalışmadaki amaç, lise öğrencilerinde akıllı telefon kullanımının dikkat düzeyi üzerine etkisini araştırmaktır.Yöntem: Çalışmada 68 kadın, 32 erkek olmak üzere 100 öğrenciye akıllı telefon bağımlılık ölçeği ve Mesulam işaretleme testleri uygulanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel yöntemler ile değerlendirilmiştir.Bulgular: Ortalama bağımlılık düzeyi 30,41 puan olarak belirlenmiştir. Akıllı telefon kullanım süresi arttıkça telefon bağımlılığı da artmıştır. Akıllı telefon bağımlılığı en yüksek 90-120 dakika grubunda (34,25±17,85), en düşük ise 1-30 dakika grubunda (14,50±3,53) bulunmuştur. Ayrıca dikkat testleri bulgularına göre, telefon kullanım süresi arttıkça dikkat dağınıklığı gerçekleştiği ve erkeklerde bu dikkat dağınıklığının kadınlara göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir.Sonuç: Akıllı telefon pazarının hedef kitlesi olan ve önemli bir sınava hazırlanan lise öğrencilerinde akıllı telefon kullanımının dikkat düzeyi üzerine negatif etkisi olabilir. Akıllı telefon bağımlılığını arttıran başta sosyal medya kullanımı olmak üzere telefon kullanımının sınırlandırılması, dikkat düzeyi üzerine pozitif etki edebilir.
Keywords: Akıllı telefon; dikkat; telefon bağımlılığı; işaretleme testi