Nomofobi, gelişmeleri kaçırma korkusu ve akademik başarı arasındaki ilişki - Çatıker, Aslıhan; Bulucu Büyüksoy, Gizem Deniz; Özdil, Kamuran (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Bu çalışmanın amacı hemşirelik öğrencilerinde nomofobi ve sosyal gelişmeleri kaçırma korkusu ile akademik performans arasındaki ilişkiyi belirlemektir.Yöntem: Bu çalışma, Türkiye’de bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi hemşirelik bölümü öğrencilerinde yürütülen kesitsel bir araştırmadır. Çalışma, Hemşirelik bölümünde eğitim gören 241 katılımcı ile tamamlanmıştır. Veriler; Tanıtıcı Anket Formu, Nomofobi Ölçeği (NMP-Q), Sosyal Gelişmeleri Kaçırma Korkusu Ölçeği (FoMOs) ile toplanmıştır.Bulgular: Araştırmada hemşirelik öğrencilerinin NMP-Q (73,82±21,27) ve FoMOs (21,36±6,93) puan ortalamalarının orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Araştırmadaki model anlamlı olup değişkenlerden cinsiyet ve gelir durumu, genel puan ortalamasının (GPO) %17’sini açıklamaktadır. Buna göre GPO; erkeklerde 2,4 puan, gelir giderini karşılamayanlarda 0.9 puan daha düşüktür.Sonuç: Çalışmada NMP-Q ve FoMOs puanlarının orta düzeyde olduğu ve bunların hemşirelik öğrencilerinin akademik başarı düzeyi üzerinde etkili olmadığı saptanmıştır. Ancak günümüzde artan teknoloji kullanımı ve dijital sorunların yarattığı problemlerin ciddiyeti düşünüldüğünde, bu sorunlara karşı önceden tedbir alınmasının etkili bir müdahale olacağı düşünülmektedir.
Keywords: Akademik başarı; FoMO; nomofobi; hemşirelik öğrencisi