Majör depresif bozukluk ve obsesif-kompulsif bozukluğa eşlik eden nikotin bağımlılığında tekrarlayan transkraniyal manyetik stimülasyon (RTMS) tedavisinin etkileri - Yaşar, Asena Uzdu; Cinemre, Buket; Erdoğan, Ali (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Psikiyatrik bozukluklarda nikotin bağımlılığı çok sık eşlik eden bir sağlık sorunudur. Bu çalışmanın amacı, majör depresif bozukluk (MDB) ve obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) için tekrarlayan Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (rTMS) tedavisi alan hastalarda, rTMS’nin komorbid nikotin bağımlılığı üzerindeki etkilerini analiz etmektir.Yöntem: rTMS tedavisi alan 32 hastadan (23 MDB, 9 OKB) elde edilen verilere dayanan retrospektif bir kohort yaptık. Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D), Beck Anksiyete Envanteri (BAS), Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (Y-BOCS) ve Fagerström Nikotin Bağımlılığı Testi (FTND) puanlarını üç zaman noktasında karşılaştırdık (tedaviden önce “0. hafta”, tedavinin sonunda “6. hafta” ve bu değerlendirmeden 12 hafta sonra “18. hafta”).Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 40,47±10,20, 13’ü (%40,6) kadındı. HAM-D, BAS, FTND’de 6. haftalarda (tümü için p
Keywords: Nöromodülasyon; nikotin bağımlılığı; psikiyatrik bozukluklar; transkraniyal manyetik stimülasyon; rTMS