Çevrimiçi oyun oynayanlarda anksiyete duyarlılığı - Kahraman, Beyza; Kaya Yertutanol, Fatma Duygu (Journal of Dependence, 2021)
Amaç: Bu çalışmada çevrimiçi oyun oynayan genç erişkinlerde, oyun bağımlılığı ve anksiyete duyarlılığı düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışma çevrimiçi bir araştırma platformu aracılığıyla çevrimiçi oyun oynadığını bildiren gönüllü katılımcılara iletilen sosyodemografik veri formu, Anksiyete Duyarlılığı İndeksi ve Oyun Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu üzerinden kesitsel olarak yürütülmüştür. Oyun bağımlılığı, ölçeğin monotetik ve politetik formatlarına göre değerlendirilmiştir.Bulgular: 438 katılımcının Oyun Bağımlılığı Ölçeği Kısa Form monotetik formatına göre %7.8’i, politetik formatına göre ise %40.9’u oyun bağımlısıdır. Oyun bağımlılarında anksiyete duyarlılığı düzeyleri, oyun bağımlısı olmayanlara göre daha yüksektir. Anksiyete duyarlılığı kadınlarda daha yüksektir. Monotetik formata göre oyun bağımlılığı yaş, cinsiyet, medeni durum ve eğitim durumu bakımından farklılık göstermemekle birlikte politetik formata göre lisans mezunları ve dul/boşanmış olanlarda oyun bağımlılığı daha yüksektir.Sonuç: Anksiyete duyarlılığı ayırıcı bir özellik (trait-like) olarak oyun bağımlılığına zemin hazırlıyor olabilir. Anksiyete duyarlılığı ile sorumlu oyun oynama arasındaki ilişkinin depresyon ve anksiyete bozukluklarını da tarayacak şekilde daha ayrıntılı incelenmesi gereklidir.
Keywords: Çevrimiçi oyun oynama; anksiyete duyarlılığı; oyun bağımlılığı ölçeği