Alkol bağımlılarında karaciğer fonksiyon testleri ile sosyodemografik-klinik özellikler arasındaki ilişkiler - Mırsal, Hasan; Pektaş, Özkan; Kalyoncu, O. Ayhan; Beyazyürek, Mansur (Journal of Dependence, 2002)
Amaç: Alkol kullanımı ile ilişkili olan ve alkol bağımlılığı tanısı koyarken yardımcı ölçü olarak kabul edilen birçok biyokimyasal belirleyici vardır. Karaciğer fonksiyon testleri (SGOT-AST, SGPT-ALT, GGT) bu belirleyiciler arasında üzerinde en çok çalışılmış ve klinik kullanımda olanlardır. Bu çalışmada alkol bağımlılığı tanısı almış hastalarda karaciğer fonksiyon testlerinin sosyodemografik ve klinik özelliklerle ilişkisi araştırılmıştır.Yöntem: Çalışmaya 1998 yılında kliniğimizde DSM IV tanı ölçütlerine göre alkol bağımlılığı tanısı ile yatarak tedavi gören 312 hasta alınmıştır. Hastalar ayrıntılı sosyodemografik bilgi ve klinik özellikleri içeren bir veri formu ile değerlendirilmiştir. Kan örnekleri sabah aç kamına alınmış ve uygun koşullarda saklanarak ölçüm hatalarım azaltmak amacıyla aynı kalibrasyon değerleriyle belirli aralıklarla toplu olarak çalışılmıştır. Sosyodemografik bilgi ve klinik özellikler ile laboratuvar sonuçları arasında SPSS paket istatistik programında tek yönlü varyans analizi ile ilişkiler araştırılmıştır.Bulgular: Çalışmaya 27 kadın (%8,7) ve 285 erkek (%91,3) alınmıştır. Hastaların yaş ortalaması 41,0 (ss=9,0), alkol içmeye başlama yaşı 19,5 (ss=5,3)'dir. Yapılan istatistiksel değerlendirmelerde GGT seviyeleri; cinsiyet grupları, alkol içmeye başlama zamanları, yoksunluk durumları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar göstermiştir.Sonuç: Alkol kullanım yoğunluğu (süre, miktar) ve karaciğer fonksiyon testlerindeki bozulma arasında paralellikler bulunmaktadır. Alkol bağımlılığında biyolojik belirleyicilerin önemi ve anlamı; kontrollü ileriye dönük çalışmalarla daha ayrıntılı olarak değerlendirilmelidir.
Keywords: Alkol bağımlılığı; sosyodemog-rafık özellikler; karaciğer fonksiyon testleri