Damar yolu ile eroin kullananlarda enjektör paylaşımı ve ilişkili özellikler - Evren, Cüneyt; Çakmak, Duran (Journal of Dependence, 2002)
Amaç; Enjektör paylaşımı AIDS ve Hepatit gibi enfeksiyonların yayılması için önemli bir risk oluşturmaktadır. Bu çalışmada yatarak tedavi gören damar yoluyla eroin kullanıcılarında, enjektör paylaşım yaygınlığını ve bununla ilişkili olabilecek sosyodemografik ve klinik özellikleri saptamak amaçlanmıştır, Yöntem; Çalışma kapsamına AMATEM kliniğinde 2001 senesinde eroin kullanımı nedeniyle yatarak tedavi gören ve eroini damar yoluyla kullanan 167 olgu alınmış, olgulara yan yapılandırılmış ve madde kullanım özelliklerini de kapsayan sosyodemografik form uygulanmıştır.Bulgular: Olguların 84'i (%5O,3) yaşam boyu en az bir kez enjektör paylaşımlar olduğunu bildirmiştir. Enjektör paylaşımı olanların yaş ortalaması (27.18 7.07), enjektör paylaşımı olmayanlara göre (31.23 8.86) düşük bulunmuştur. Enjektör paylaşımı olan olgularda, maddeyi ilk kullanma ve yoğun kullanma yaşlarının erken ve madde kullanma süresinin daha kısa olduğu saptanmıştır. Bekar olma ve yeşil kart ile tedavinin karşılandığı olguların oranı enjektör paylaşımı olan grupta daha fazladır.Sonuç; Damar yoluyla eroin kullananlar arasında kendi bildirimleri ile enjektör paylaşımı yüksek orandadır. Enjektör paylaşım yaygınlığını ve enjektör paylaşımına neden olabilecek risk faktörlerini belirlemeye yönelik çalışmalar yapılması, enjektör paylaşımını azaltmaya yönelik çalışmaların alt yapısını oluşturacaktır. Zarar azaltma girişimlerinin damar yoluyla madde kullanmaya yeni başlayan ya da başlama ihtimali olanlara yönelmesi gerekmektedir, özellikle eğitim içerikli zarar azaltma politikalarının gündeme gelmesi toplum sağlığı açısından önemlidir.
Keywords: Madde kullanımı; eroin; İntra-venöz madde kullanımı; enjektör paylaşımı