Madde kullanım bozukluğunun ergenlerde anksiyete, depresyon ve yaşam kalitesine etkisi - Mustafaoğlu, Rüstem; Kaya Mutlu, Ebru; Mutlu, Caner; Çiftçi, Arzu; Razak Özdinçler, Arzu (Journal of Dependence, 2020)
Amaç: Bu çalışmanın amacı madde kullanım bozukluğunun ergenlerin anksiyete, depresyon ve yaşam kalitesi düzeylerine etkisinin sağlıklı yaşıtlarıyla karşılaştırılmasıdır.Yöntem: Araştırmaya madde bağımlılığı servisinde yatarak tedavi gören 60 erkek ile cinsiyet ve yaş uyumlu 35 sağlıklı birey olmak üzere toplam 95 gönüllü birey dahil edildi. Katılımcıların anksiyete, depresyon ve yaşam kaliteleri yüz yüze mülakat yöntemiyle sorgulanarak kaydedildi.Bulgular: Madde kullanım bozukluğu olan ergenlerin Durumluk Kaygı Alt Ölçeği, Sürekli Kaygı Alt Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği toplam puanlarının sağlıklı yaşıtlarına göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı. Ayrıca, madde kullanım bozukluğu olan ergenlerin Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği’nin sosyal işlevsellik puanı alanı hariç diğer tüm alanlarında sağlıklı yaşıtlarına göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalma olduğu bulundu.Sonuç: Madde kullanım bozukluğu olan ergenlerin anksiyete ve depresyon düzeylerinin sağlıklı yaşıtlarına göre daha yüksek olduğu, yaşam kalitesi düzeyinin ise düşük olduğu görüldü.
Keywords: Madde kullanım bozukluğu; ergenlik; depresyon; anksiyete