Lübnan nargile bağımlılığı ölçeği’nin Türkçeye uyarlanması: güvenilirlik ve faktör analizi çalışması - Akca, Ali Yunus Emre; Tepedelen, Mehmed Seyda; Yalçınkaya Alkar, Özden (Journal of Dependence, 2020)
Amaç: Bu araştırma, nargile bağımlılığı konusunu araştırmayı kolaylaştırmak için Lübnan Nargile Bağımlılığı Ölçeğini (LWDS-11) Türkçe'ye uyarlama amacıyla yapılmıştır. Lübnan Nargile Bağımlılığı Ölçeği sadece nikotine fizyolojik bağımlılığın değerlendirilmesini değil, aynı zamanda psikososyal faktörleri de kapsayan standart ölçüm aracına ihtiyaç kapsamında geliştirilmiş ve geçerli kılınmıştır.Yöntem: Araştırma N=401 kişiye ulaşarak LWDS-11 ölçeği, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ölçeği (FTND) ve sosyodemografik bilgi formu uygulamıştır. Ölçeklerin güvenirlik çalışması araştırmacılar tarafından yapılmış olup ek olarak açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi uygulanarak ölçeğin yapısal geçerliliği analiz edilmiştir.Bulgular: Örneklem 18-62 yaş arasında N=288 erkek ve N=113 kadından oluşmuştur. Hesaplanan güvenirlik Cronbach alfa değeri .80 olarak elde edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, ölçek maddelerinin, varyansın % 59'unu açıklayan iki faktöre yüklendiği görülmüştür.Sonuç: Çalışma, nargile bağımlılığına ilişkin Türk örnekleminde geçerliliği olan güvenilir bir Türkçe değerlendirme aracı önermektedir.
Keywords: Nargile tütün tüketimi; nargile; nikotin; bağımlılık; ölçek