Alkol kullanım bozukluğu olan hastalarda tam kan sayımı parametreleri ve lenfositle ilişkili oranlar - Baykara, Sema; Kaya, Şüheda; Berk, Şule Şirin (Journal of Dependence, 2019)
Amaç: Ağır alkol tüketimi olan alkol kullanım bozukluğu (AKB) hastalarında tam kan sayımı (CBC) parametreleri ve lenfosit-ilişkili oranların araştırılması planlandı.Yöntem: En az 10 yıldır alkol kullanımı olan 75 kişiden ‘bağımlı grup’ oluşturuldu. CBC parametreleri, alkol detoksifikasyonuna başlanmadan önce istenen tetkiklerin değerlendirilmesiyle elde edildi. 75 sağlıklı kişiden ‘kontrol grubu’ oluşturuldu.Bulgular: Alkol kullanım miktarı 6.04±1.45 birim/gün, alkol kullanım süresi ortalama 27.62±8.68 yıl idi. Beyaz küre (WBC), nötrofil sayısı, yüzdesi, monosit sayısı, yüzdesi, nötrofil-lenfosit oranı (NLO), monosit-lenfosit oranı (MLO) bağımlı grubunda daha yüksek olmak üzere, gruplar arasında anlamlı farklılık vardı. Lenfosit yüzdesi, eozinofil sayısı, yüzdesi, bazofil yüzdesi, RBC, eozinofil-lenfosit oranı (ELO) kontrol grubunda daha yüksek olmak üzere gruplar arasında anlamlı farklılık vardı.Sonuç: CBC, kısa sürede yapılan ucuz bir tetkik olarak, ağır alkol tüketen AKB tanılı hastalarda teşhis koymada ve takipte enflamatuvar süreçler ve immünolojik sistem hakkında bilgi veren yöntem olarak kullanılabilir.
Keywords: Alkolizm; kan hücresi sayımı; lenfositler; inflamasyon