İnternet bağımlılığı ve algılanan stres ilişkisinin algılanan sosyal destek açısından incelenmesi - Kavaklı, Mehmet; Yalçın, Süleyman Barbaros (Journal of Dependence, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı genç bireylerin internet bağımlılığı ve algılanan stres düzeyleri arasındaki ilişkinin algılanan sosyal destek açısından incelenmesidir.Yöntem: Araştırmanın örneklemini Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde öğrenim görmekte olan toplamda 346 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Verilerin toplanması amacıyla oluşturulan kişisel bilgi formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Algılanan Stres Ölçeği ve İnternet Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır.Bulgular: Değişkenler arasındaki yordayıcı ilişkilerin belirlenmesi amacıyla bir model oluşturulmuştur ve bu model yapısal eşitlik modellemesi yardımıyla test edilmiştir. Sonuçlar internet bağımlılığının algılanan stresi pozitif yönde yordadığını göstermektedir. İnternet bağımlılığı ile algılanan sosyal destek arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde algılanan stres ile algılanan sosyal destek arasında da negatif bir ilişki bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca algılanan sosyal desteğin internet bağımlılığı ve algılanan stres arasındaki ilişkide aracı değişken olarak rol oynadığını sonucuna ulaşılmıştır.Sonuç: Kişilerin internet bağımlılıklarının algıladıkları stresi yordadığı, algıladıkları sosyal desteğin internet bağımlılığı ve algılanan stres arasındaki ilişkide aracı rolü olduğu bulunmuştur. Bu sonuç da algılanan sosyal desteğin önemini ortaya koymaktadır.
Keywords: İnternet bağımlılığı; algılanan stres; algılanan sosyal destek