İnternet bağımlılığının benlik saygısı, dikkat, gelişmeleri kaçırma korkusu, yaşam doyumu ve kişilik özellikleri ile ilişkisi - Çınar, Çağrı Yalçın; Mutlu, Elif (Journal of Dependence, 2019)
Amaç: Üniversite öğrencilerinde internet bağımlılık düzeyini belirlemek ve internet bağımlılığının ilişkili olduğu etmenleri incelemektir.Yöntem: Örneklem grubu, Kırklareli Üniversitesi 2016-2017 eğitim-öğretim yılında eğitim gören 265 kadın 135 erkek olmak üzere 400 katılımcıdan oluşmaktadır. Kişisel Bilgi Formu, Bağımlılık Profil İndeksi İnternet Formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Sosyal Ortamlarda Gelişmeleri Kaçırma Korkusu Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği, Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Ölçeği ve Beş Faktör Kişilik Ölçeği kullanılmıştır.Bulgular: K atılımcıların %16,5'inin internet bağımlısı olduğu tespit edilmiştir. En çok tercih edilen sosyal medya hesapları sırasıyla, İnstagram (%84), Facebook (%81) ve Snapchattir (%56,75).Sonuç: Bu çalışmada internet bağımlılık oranının ortalamanın altında olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte İnternet bağımlılığı ile gelişmeleri kaçırma korkusu, dikkat eksikliği, hiperaktivite ve nevrotik kişilik özelliği arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Benlik saygısı, yaşam doyumu, sorumluluk ile internet bağımlılık düzeyi arasında ise zıt yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Keywords: İnternet bağımlılığı; gelişmeleri kaçırma korkusu; benlik saygısı