Asperger sendromu olan olguda captagon kullanımı - Kardaş, Ömer; Balça Çapan, Yeliz; Yüksel, Mehmet Emin; Tunca, Hüseyin (Journal of Dependence, 2019)
Asperger sendromu sosyal ve duygusal gelişimde kısıtlılık ve farklılıklar, tekrarlayıcı davranış ve ilgilerle seyreden, belirtileri çocukluk çağında başlayan ve yaşam boyu süren bir bozukluk olarak tanımlanmıştır. Asperger sendromunda alkol kötüye kullanımı %7 olarak bildirilmiştir. Erişkin yaşa gelmiş otizm spektrum bozukluklu bireylerin %16’sında alkol ve madde kötüye kullanımı bildirilmiştir. Captagon etken maddesi feniletilin olan bir amfetamin türevidir. Kimyasal olarak amfetamin ve teofilinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Alanyazında psikoterörizan olarak da bilenen captagonun terörist gruplar tarafından kullanılması sonrasında öfori, korkusuzluk, güçlü hissetme, günlerce uyanık kalma, düşünmeden öldürme gibi etkilerinin olduğu bildirilmiştir. İlk olarak 16 yaşında captagon kullanan olgunun, bu maddeyi kullandıktan sonra enerji miktarında artış olduğu, ailenin ifadesine göre bir ilçeden diğerine yaklaşık 90 km’lik yolu yürüyerek gittiği, özel güçlerinden söz ettiği, parmağında yüzük olduğu bununla ölüyü diriltebileceği gibi psikotik bulgularının olduğu anlaşılmıştır. Bu yazıda az bilenen bir madde olan Captagonun Asperger sendromu tanılı bir ergende kullanımı ve etkilerinin bildirilmesi amaçlanmıştır.
Keywords: Asperger sendromu; captagon; otizm spektrum bozukluğu; adolesan