Alkol bağımlılığına psikodinamik bir bakış - Göka, Erol; Başterzi, Ayşe Devrim (Journal of Dependence, 2001)
Bugün alkol bağımlılığının multifaktöryel etyolojili ve heterojen bir hastalık olduğu kabul edilmektedir. Tedavide de her hastanın gereksinimine göre esneme gösteren, psikodinamik yönelimli yaklaşımları da içine alan kombinasyonlar denenmektedir. Alkol bağımlılığının psikodinamik yönelimli bireysel psikoterapisi için öncelikle buna dair psikodinamik temeller gözden geçirilmelidir. Bağımlılık üzerine birçok görüş öne sürülmüştür. Bireysel psikoterapiye başlamadan önce ayırıcı tanı ve komorbid durumlar saptanmalı, eşlik eden fiziksel hastalıklar belirlenmelidir. Bu değerlendirme alkol alınmayan 6-8 haftalık bir kesilme periyodunun ardından yapılmalıdır. Psikodinamik yönelimli bireysel psikoterapi ancak alkol bağımlılığının tedavisinde kullanılan diğer tedavi modaliteleriyle birarada kullanılabilir. Klasik psikoanalitik tedavi ise bu alanda kontren- dikedir. Psikodinamik yönelimli bireysel psikoterapi için en temel endikasyon varolan bir intrapsişik çatışmanın saptanmasıdır. Tedavi kontratında amaç abstinens olarak belirlenmelidir. Tedavi, "içemem", "içmeyeceğim", "içmem", "toplumsal içiciliğe geri dönebilirim" aşamalarını içerir. Bu dönemde aktarım ve karşı-aktarım yorumlanır. Sonuç olarak; alkol bağımlılığı tedavisinde pek çok başka tedavi yönteminin yanında, dinamik yönelimli psikoterapi seçeneği de göz önünde tutulmalıdır.
Keywords: Alkol bağımlılığı; psikodinamik yaklaşım; psikoterapi