Rodentlerde nikotine gelişen duyarlılıkta töre bağlı farklılıklar - Kayır, Hakan; Uzbay, I. Tayfun (Journal of Dependence, 2001)
Gerekçe: Bu çalışmada, nikotinin farelerde ve sıçanlarda akut lokomotor (LM) etkisinde ve tekrarlayan dozları sonucu gelişen LM duyarlılıkta türe bağlı farklılıkların incelenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmada yetişkin, erkek Swiss-Webster fareler ve Wistar sıçanlar kullanıldı. Deneklere nikotin (1 mg/kg) yada şalin (kontrol gurubu), intraperitoneal olarak enjekte edildi ve hemen ardından, 5 dakikalık periyotlarla, toplam 30 dk LM aktiviteleri ölçüldü. Enjeksiyonlara arka arkaya 5 gün devam edildi.Sonuçlar: Nikotin (1 mg/kg) ilk gün uygulamada, hem farelerde hem de sıçanlarda 30 dakikalık toplam LM aktivite üzerine anlamlı etki oluşturmadı. Beşer dakikalık ölçüm intevallerinde ise sadece sıçanlarda nikotin grubunda anlamlı fark saptandı. Uygulamanın 5. gününde 30 dakikalık LM aktivite, sadece sıçanlarda, nikotin (1 mg/kg) alan gurupta, hem kontrol gurubuna hem de ilk güne göre istatistikçe anlamlı ölçüde arttı. Bu artış beşer dakikalık aralıklı ölçümlerde de anlamlı düzeydeydi.Değerlendirme: Fare ve sıçanlara aynı doz ve protokolde nikotin verilmesi sadece sıçanlarda duyarlılaşmaya yol açmıştır. Bulgularımız rodentlerde nikotine duyarlılaş- ma gelişmesinde türe bağlı farklılıklar olduğunu göstermektedir.
Keywords: Nikotin; lokomotor duyarlılaşma; fare; sıçan