Alkol bağımlılığında nüks etme sürecinde yüksek riskli durumların etkileri - Kalyoncu, Ö. Ayhan; Mırsal, Hasan; Pektaş, Özkan; Yazıcı, Ali Hilmi; Yalnız, Özlem; Beyazyürek, Mansur (Journal of Dependence, 2001)
Amaç: Alkol bağımlılığında tedavinin amaçlarından birisi de “tekrar alkol içmeyi önleme” çalışmasıdır. Bu çalışmada “yüksek riskli durum” kavramı oldukça önemlidir. Alkole tekrar başlama sürecinde “yüksek riskli durumların” saptanması ve bu durumlarla başa çıkma becerilerinin geliştirilmesinin nüks oranlarını azaltabileceği ileri sürülmüştür. Bu çalışmada risk kavramı, yüksek riskli durumlar ve durumların nüks sürecine olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmaya kliniğimizin tedavi programını tamamladıktan sonra nüks eden 40 evli, eşi ile birlikte yaşayan erkek alkol bağımlısı alınmıştır. Kontrol gmbunu da bir kez hastaneye yattıktan sonra nüks etmeyen 40 evli eşi ile birlikte yaşayan erkek alkol bağımlısı oluşturmuştur. Araştırmada sosyodemografik ve klinik özellikleri değerlendiren yan yapılandınlmış klinik görüşme formu ile “yüksek riskli durumlan” değerlendiren bir form kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programında işlemden geçirilmiştir.Bulgular: İki grup arasında “yüksek riskli dumm” yaşama açısından anlamlı istatistik! farklılık vardır 0(2=66,3; df=4; p=0). Nüks etmeyen grupta risk kavramı anlamlı olarak dikkate alınmış ve yüksek riskli durumlardan sakınma davranışı gösterilmiştir. Nüks eden grupta en çok “tedavi alma sorunlannın” yüksek risk oluşturduğu görülmektedir. İlginç olarak “sosyal baskı yaşama” nüks etmeyen grupta daha yüksek bulunmuştur.Sonuç: Nüks etme sürecinde “yüksek riskli durumların” varlığının saptanması nüks etmeyi önleyebilir. Sonuçlar; “tedavi alma ile ilgili sorunların” nüks etme sürecinde etkili olduğunu göstermiştir. Kontrol grubunda “sosyal baskıların” yoğun olarak yaşanmasına rağmen nüks olmamasının anlamı “tedavi alma ile ilgili” sorunların azlığı olmalıdır.
Keywords: Alkol bağımlılığı; yüksek riskli durumlar; nüks