Tamamlanmış intiharlarda alkol madde kullanım öyküsünün rolü - Ekici, Gıyaseddin; Savaş, Haluk A.; Çıtak, Serhat (Journal of Dependence, 2001)
Gerekçe: Tüm intihar girişimlerinin yaklaşık dörtte birinin alkol bağımlılığı ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Alkol bağımlılığı yaşamın geç dönemlerinde ortaya çıkan intihar girişimlerinde yatkınlığı arttırıcı ikinci önemli faktördür.Diğer taraftan yapılan çalışmalarda eroin bağımlılarının kontrol gruplarına göre daha fazla intihar riski taşıdıkları gösterilmiştir. Çalışmamızda tamamlanmış intihar olgularında alkol-madde kullanım sıklığını araştırmayı amaçladık.Yöntem: 1.1.1996-31.6.1997 tarihleri arasındaki İstanbul ili polis kayıtları incelenerek intihar ederek hayatına son vermiş olanlar arasından daha önce Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde yatırılarak tedavi edilmiş olduğu saptanan 48 kişi ile aynı hastaneye yatırılarak tedavi edilmiş ve intihar öyküsü olmayan hastalardan tanı, yaş ve cinsiyetleri açısından benzer özellikler gösteren 45 kişilik kontrol grubu karşılaştırıldı. Yarı-yapılandırılmış bir form kullanılarak, polis kayıtları, hasta yatış dosyaları incelendi. Sosyo-demografik ve klinik veriler ile alkol - madde kullanımı arasındaki ilişki retrospektif olarak araştırıldı.Sonuçlar: İntihar grubunda alkol kullanımı kontrol grubuna oranla anlamlı derecede yüksekti. Kötüye kullanım ya da bağımlılık düzeyinde alkol kullanımı olan olgular intihar eden grupta % 35.4 iken kontrol grubunda % 15.6, aynı ölçütlerle ilaç-mad-de kullanımı olanlar intihar eden grupta % 2.1 , kontrol grubunda % 2.2 , karışık madde kullananlar (alkol-madde-ilaç) intihar grubunda % 14.6, kontrol grubunda % 13.3 olarak saptanmıştır.Değerlendirme: Ülkemizde psikiyatrik hastalarda tamamlanmış intiharlarda alkol kullanımının yüksek oranda görülmesi, diğer psikiyatrik hastlıkları tedavi ederken alkol kullanım sorunları üzerine daha fazla odaklanmamız gerektirdiğini düşündürtmektedir.
Keywords: Alkol kötüye kullanımı; madde kötüye kullanımı; intihar