Psikiyatri kliniğinde çalışan x ve y kuşağındaki hemşirelerin alkol-madde bağımlılığı ve ruhsal bozukluğu olan bireylere yönelik tutumları - Büyükbayram, Ayşe; Baysan Arabacı, Leyla; Arabacıoğlu, İlkay (Journal of Dependence, 2017)
Amac,: Çalışma, psikiyatri kliniğinde çalışan X ve Y kuşağındaki hemşirelerin alkol-madde bağımlılığı ve ruhsal bozukluk tanısı olan bireylere yönelik tutumlarını ve etkileyen etmenleri belirlemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişkisel nitelikteki çalışma toplam 103 hemşire ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak “Tanıtıcı Bilgi Formu”, “Ruhsal Hastalığa Yönelik İnançlar Ölçeği (RHİÖ)” ve “Tutum Ölçeği (TÖ)” kullanılmıştır.Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin %72.8’si X kuşağı ve %27.2’si Y kuşağındadır. X kuşağındaki hemşirelerin RHİÖ toplam ve alt boyut puan ortalamaları ile TÖ puan ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklı bulunmamıştır.Sonuç: Psikiyatri birimlerinde çalışan X ve Y kuşağı hemşirelerin ruhsal bozukluk tanısı alan bireylere yönelik tutumlarının olumlu yönde, alkol madde bağımlısı bireylere yönelik tutumları olumsuz yöndedir ve birçok etmenden etkilenmektedir. Ayrıca Y kuşağı hemşirelerin ruhsal bozukluğu olan bireylere yönelik tutumları X kuşağına göre daha olumsuz, buna karşın alkol madde bağımlısı bireylere yönelik tutumları ise daha olumludur.
Keywords: Psikiyatri hemşiresi; kuşaklar; tutum; ruhsal bozukluk; bağımlılık