Sigarayı bırakan kişilerde bırakma sebepleri - Kayacık, İbrahim; Aydın Berktaş, Özlem; Duysak, Lale; Bayır, Yasin (Journal of Dependence, 2017)
Amaç: Bu çalışmayı yapmadaki amacımız, sigara bırakma sebepleriyle ilgili anket yaparak elde edilen verilerle, sigarayı bırakmak isteyen kişilere yönelik yapılacak yeni çalışmalara rehberlik yapmak, öncelik verilmesi gereken noktalara dikkat çekmek ve bu çerçevede sigarayı bırakmak isteyenlere yol göstermektir.Yöntem: Sigarayı bırakmış Atatürk Üniversitesi idari personel ve akademisyenlere mail aracılığıyla, Erzurum’daki öğrenciler ve halka ise yüz yüze sorarak anket uygulandı. Ankete katılan 128 kişinin verileri çalışmaya dâhil edildi. Bırakma sebeplerinin demografik gruplara göre dağılımı incelendi.Bulgular: Sigaraya başlama yaşları % 44’ü 0-18, %52’si 18-25, % 4’ü 25 yaş ve üzeriydi. Sigarayı bırakan kişilerde % 67,2’inin sağlığın bozulma korkusu, % 59,7’sinin yaşam kalitesini artırma, % 46,9’unun sigaranın kötü kokusu gibi sebeplerin etkili olduğu belirlendi. Maddi yetersizlik sebebi % 22,6’ sında etkili olurken, televizyon internet reklamları % 1,6, sigara yasasının % 0,8’inde etkili olduğu belirlendi.Sonuç: Günümüzde sigara bırakmada yer alan etkenlerin birinci sırasında; sigaranın sağlığı bozacağı korkusu gelse de, kişinin sigarayı bırakmayı istemesi de önemli etmenlerden biri olduğu belirlenmiştir. Bundan sonra yapılacak sigara bıraktırma kampanyalarında sigara içen kişilerin demografik özelliklerine göre hareket edilmesinin yanı sıra genel sigara bıraktırma kampanyalarında ise bilhassa sigaranın sağlığa zararları konusunda yeterli farkındalığa ulaştırılması çabalarının artarak devam etmesi ve sigara bırakmayı teşvik yollarının arttırılması gerektiği düşüncesindeyiz.
Keywords: Anket; Bırakma sebepleri; Sigara