Uçucu madde kullanıcılarının özellikleri - Evren, Cüneyt; Ögel, Kültegin; Tamar, Defne; Çakmak, Duran (Journal of Dependence, 2001)
Amaç: Uçucu madde kullanımı, kişi, çevresi ve toplum için giderek artan bir şekilde sorun olmaktadır. Bu çalışmada, uçucu madde kullanan olguların bazı özelliklerini saptamak amaçlanmıştır.Yöntem: Türkiye’de 9 ilde ve Kıbns’da yapılan bir araştırmanın içerdiği madde kullanan 369 kişi arasından uçucu madde kullanan 72 kişi ile ilgili veriler değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmada yan yapılandırılmış bir som formu kullanılmıştır. Araştırma, Adana, Ankara, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Trabzon, Van ve Kıbns’ta yürütülmüştür.Bulgular: Olguların yaş ortalaması 19, eğitim gördükleri yıl sayısı ortalaması 7.3 olarak bulundu. Eğitimini yarım bıraktıklan- nı bildirenler 62 (% 86.2) kişiydi. Olguların çocuklukta %65.3’ünün fiziksel, %56,9’unun ise sözel istismara uğradığı, %44.5’inin ailesinde yoğun alkol kullanımı, %20.8’inde ise madde kullanım öyküsü olduğu saptandı. Belirtilen nedenler arasında, "Sıkıntı ve acılardan uzaklaşmak" (%66.7) ile "haz almak" (%63.9) uçucu madde kullanımı için en sık nedenlerdi. Çalışmamızda ki bazı somlara verilen cevaplar depresif semptomların yüksek oranda olduğunu düşündürürken, intihar girişiminde bulunan olgu sayısı 12 (%16.7) idi. Yasalarla sorun yaşadıklarını bildiren olgu sayısı 38 (%52.8) olarak bulundu.Sonuç: Uçucu madde kullanımına yönelik önleme programı oluşturulmalı ve bu programın uygulanacağı riskli grupların belirlenmesi gerekmektedir. Bu programlar, gençleri eğitim sürecinin içinde ve suç davranışından uzak tutmaya yönelik olmalıdır. Çevresinde ve ailesinde alkol ya da madde kullanım öyküsü bulunan ve depresif bulguların bulunduğu çocuk ve ergenler uçucu madde kullanımı için risk altında olarak değerlendirilmelidir.
Keywords: Türkiye; uçucu madde; uçucu madde kötüye kullanımı