Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi dönem II öğrencilerinde sigara, alkol, madde kullanımı - Akvardar, Yıldız; Aslan, Belgin; Ekici, Z. Betül Ekici; Öğün, Esma; Şimşek, Tuncer (Journal of Dependence, 2001)
Gerekçe: Doktorlar hastalıkları tedavi etme, önleme çalışmalarıyla ve rol modelleri oluşturarak toplumun sağlığını etkilemektedirler. Bireyin sağlığının en azından kısmen kendi yaşam tarzına ve davranışlarına bağlı olduğu kabul edilmektedir. Bu nedenle, gelecekte sağlık hizmetleri verecek, yarının doktorları bugünün tıp öğrencilerinin madde kullanım davranışlarını incelemek önemlidir. Bu çalışmanın amacı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi (DEÜTF) Dönem II öğrencilerinde sigara, alkol ve madde kullanım prevalansını ve alkol kullanım şiddetini saptamaktır.Yöntem: Araştırmada 1999-2000 öğretim yılı Dönem II öğrencilerinden (n=149) ulaşılabilen 121 (ulaşma ora- nı=%81.2) öğrenciye anket formu uygulanmıştır. Araştırmada sigara, alkol ve madde kullanım sıklığı katılımcıların araştırma yapıldığı sırada kullanıp kullanmadıkları sorusuna verdikleri yanıtla değerlendirilmiştir. Alkol kullanım şiddeti CAGE ölçeğiyle değerlendirilmiştir.Bulgular: Araştırma grubunun 74’ü erkek, 47’si kız öğrencilerden oluşmuştur, yaş ortalaması 20.6±1.28’dir. Öğrencilerde sigara kullanım prevalansı %27.3, alkol kullanım preva- lansı %47.9’dur ve %6.6’sında riskli alkol kullanımı saptanmıştır. Öğrencilerin %11.7’si yasal olmayan madde kullanmayı düşünmüş, %6.7’si bir madde denemiştir.Sonuç: DEÜTF-Dönem II öğrencilerinde sigara kullanımı dışında, alkol ve madde kullanım sıklığı diğer ülkelerde belirtilenlere göre daha düşüktür. Ulusal düzeyde üniversiteler ve fakülteler arası madde kullanımına ilişkin çalışmalar yapılarak sorun alanları saptanmalı, eğitimde ve sağlık hizmetlerinde gereken müdahaleler planlanmalıdır.
Keywords: Tıp fakültesi; öğrenciler; sigara alkol-madde kullanımı; prevalans