Bağımlılık profil indeksi (BAPİ) ölçeğinin kısa formunun geliştirilmesi, geçerlilik ve güvenilirlik araştırması - Ögel, Kültegin; Güneş, Remzi; Koç, Ceren; Görücü, Serap; Başabak, Aslı (Journal of Dependence, 2015)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, alkol ve madde kullanım düzeyini saptayan, kültüre uygun bir risk tarama ölçeği olan BAPİ’nin kısa formuniteliğindeolacak birölçek geliştirmek, geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapmaktır.Yöntem: Araşürmanın örneklemi-ni, cezaevinden seçilen 1087 kişi oluşturmuştur. Katılımcılara, BAPİ, CAGE Ölçeği ve Alkol Kullanım Bozukluğu Tanıma Testi (AUDIT) uygulanmışür. BAPİ’nin kısa formunu oluşturmak üzere elde edilen verilere açıklayıcı faktör analizi, güvenilirlik analizi ve geçerlik analizi uygulanmıştır.Bulgular: Yapılan analizler sonucunda, 11 maddeden ve tek bileşenden oluşan alkol ve madde kullanımını bir arada değerlendiren BAPİ-Kısa ölçeği geliştirilmiştir. BAPİ-Kısa ölçeğine yapılan iç tutarlılık analizinde Cron-bach alfa katsayısı 0.89 olarak bulunmuştur. BAPİ-Kısa, BAPİ ile 0.96; CAGE Ölçeği ile 0.78; AUDIT Ölçeği ile 0.81 korele bulunmuştur.Sonuç: Ölçeğin psikometrik özelliklerini göz önünde bulundurarak, BAPİ-Kısa geçerli ve güvenilir bir ölçek olarak değerlendirilmiş ve ölçeğin bağımlılığın çeşitli boyutlarını kapsayan bir şiddet ölçeği olarak kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
Keywords: Bağımlılık şiddeti; ölçek geliştirilmesi; Bağımlılık Profil İndeksi (BAPİ)