Zopiklon, diazepam, gabapentin ile çoklu ilaç kötüye kullanımı: olgu sunumu - Özcan, Halil; Özcan, Elif; Üstündağ, Mehmet Fatih; Yücel, Atakan (Journal of Dependence, 2025)
Çoklu ilaç kötüye kullanımı madde bağımlılığında yaygın rastlanan bir fenomendir. Pek çok vakada iki, üç veya daha fazla psikoaktif madde aynı anda kullanılmaktadır. Bunların çoğu zaman farklı gruplardan ilaçlar olduğu gözlenmektedir. Olgumuzda 34 yaşında yabancı uyruklu kadın hastaya, 8 yıl önce kendi ülkesinde anksiyete bozukluğu tanısıyla paroksetin 20-40 mg/gün tedavisi başlanmış. Sonrasında tedaviye gabapentin ve zopiklon eklenmiş. Dört yıldır gabapentin ve zopiklon kötüye kullanımı olan ve artık ilacı temin edemeyen hasta tarafımıza başvurdu. Tedavi için başlanan diazepamı da kötüye kullandığı gözlendi. Tedaviye uyum gösteremeyen hasta takipten çıktı. İki adet benzodiazepin grubu ve bir adet antiepileptik grubu ilacı kötüye kullanan bu vakanın bir miktar farklı özelliğiyle literatüre katkısı olacağını düşünüyoruz.
Keywords: Çoklu İlaç Kötüye Kullanımı; Diazepam; Gabapentin; Zopiklon