Üniversite öğrencilerinde sigara ve alkol kullanımı: depresif belirtiler ve umutsuzluk yönünden bir değerlendirme - Babacan Gümüş, Aysun (Journal of Dependence, 2015)
Amaç: Bu çalışma üniversite öğrencilerinde sigara ve alkol kullanımı ile dep-resif belirtiler ve umutsuzluk arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Çalışmanın örneklemini, bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 374 öğrenci oluşturmuştur. Örneklem seçiminde üniversitenin okullarının mevcutlarına ağırlıklı tabakalı rastgele örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri Tanıtıcı Bilgi Formu, Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ) ile toplanmıştır. Verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov testi, sayı, yüzde, ortanca, 25.-75. yüzdelikler, Kruskall Wallis testi, Mann Witney U testi ve Spearman Sıra Korelasyon analizi kullanılmıştır.Bulgular: Yaş ortalaması 21,05 ± 2,33 olan öğrencilerin %39’unun sigara, %57,8’inin alkol kullandığı belirlenmiştir. Ölçek ortanca değerleri BDE için 10,50 ve BUÖ için 4,00 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin %25,9’unda dep-resif belirtiler yüksektir. Sigara kullanma durumuna göre öğrencilerin BDE ortanca değerlerinde anlamlı düzeyde farklılık saptanmıştır (z=-2,378, p
Keywords: Üniversite öğrencisi; sigara; alkol; depresif belirtiler; umutsuzluk