Bir akut psikoz kliniğinde yatan erkek hastalarda psikoaktif madde kullanımı ve klinik değişkenler üzerine etkisi - Sancak, Barış; Özgen, Güliz; Özer, Ürün; Uzun, Utku (Journal of Dependence, 2014)
Amaç: Psikotik hastalarda psikoaktif madde kullanımı sık görülmekte olup, bu oran Türkiye’de şizofrenide %3,2, bipolar bozuklukta %3,5 olarak bildirilmiştir. Psi-koaktif madde kullanımının pozitif semptomları şiddetlendirdiği, hastaneye yatış sayısını ve relapsları arttırdığı, intihar düşünceleri, agresyon, tedaviye uyumsuzluk ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Çalışmamızda akut psikoz kliniğinde yatan erkek hastaların psikoaktif madde kullanım oranlarını, ilişkili olabilecek sosyodemografik ve klinik değişkenleri araştırmak amaçlanmıştır.Yöntem: Kliniğimizde 01 Mart -31 Mayıs 2014 tarihleri arasında yatarak tedavi gören hastaların dosyaları retrospektif olarak incelenerek sosyodemografik ve klinik veri formu dolduruldu. Tespit uygulamalarına ilişkin veriler tespit defterinden elde edildi.Bulgular: Çalışmamızda 351 hastadan 109’unda (%31,1) devam eden psikoaktif madde kullanımı saptandı. Psikoaktif madde kullanımı duygudurum bozukluğu hastalarında (%21,8), psikotik bozukluk hastalarından (%14) daha sık bulundu. Psikoaktif madde kullanan hastalar (yaş ortalaması 28,9±7,4) kullanmayanlardan (37,5±12,2) daha gençti (p
Keywords: Psikoaktif madde; psikoz; duygudurum bozukluğu