Sağlık yüksekokulu öğrencilerinin kişilerarası bağımlılıklarının madde kullanma durumlarına etkisi - Bilge, Ayşegül; Embel, Nadide; Kaya, Fatma Gül (Journal of Dependence, 2014)
Amaç: Araştırma sağlık yüksekokulu öğrencilerinin kişilerarası bağımlılıklarının madde kullanma durumlarına etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Kesitsel tipte planlanan araştırmanın örnek grubunu, 2012-2013 öğretim yılında bir sağlık yüksekokulu Hemşirelik, Ebelik ve Beslenme ve Diyetetik bölümlerine kayıtlı 376 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmayı gerçekleştirebilmek için kurumdan yazılı, öğrencilerden sözlü onam alınmıştır. Veri toplama aracı olarak; sosyo-demografik özellikleri içeren anket formu ve Kişiler Arası Bağımlılık Ölçeği kullanılmıştır.Bulgular: Katılımcıların %7.9’u erkek, %14.8’i hemşirelik bölümü öğrencisi olup, yaş ortalaması 21.04 ±1.56’dır. Kadınlar erkeklere göre daha fazla duygusal güven, daha az sosyal özgüven yaşamaktadır. “Daha önce herhangi bir madde kullandınız mı?” sorusuna ‘evet’ diyenlerin, ‘hayır’ diyenlere göre sosyal özgüven eksikliğini daha az yaşadığı belirlenmiştir. Öğrencilerin çoğunluğu madde kullanma ile iletişim tarzı arasında ilişkinin olmadığını düşünmektedir. Sosyal özgüven eksikliğini en az Beslenme ve Diyetetik bölümünde okuyan öğrencilerin yaşadığı belirlenmiş, istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır.Sonuç: Araştırmanın sonuçlarına göre öğrenciler kişilerarası otonomik ve bağımlılar, buna bağlı madde kullanım kararlarını alma riskine de sahipler. Bu nedenle özellikle sağlık disiplininde görev alacak üniversite öğrencilerinin bağımlılık birimleri tarafından değerlendirilmesi ve desteklenmesi önerilmektedir.
Keywords: Kişilerarası bağımlılık; Madde; Sağlık yüksekokulu öğrencisi