Alkol bağımlılığı olan erkek hastalar ile eşlerinin aile işlevleri ve kişilik örüntüleri açısından karşılaştırılması - Demirbaş, Hatice; Özgür İlhan, İnci; B. Doğan, Yıldırım (Journal of Dependence, 2009)
Amaç: Bu çalışmada alkol bağımlısı hastalar ile eşlerinin aile işlevlerini değerlendirmek ve davranış özelliklerini karşılaştırmak amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmanın örneklemini; Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Birimi'nde yatarak tedavi gören 82 alkol bağımlısı erkek hasta ile alkol ya da madde bağımlılığı olmayan eşleri (s=82) olmak üzere toplam 164 kişi oluşturmuştur. Hastalar ile eşlerine Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI) ile Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ) uygulanmıştır. Kovaryans analizi ile yaş değişkeni kontrol edilerek, hastaların ve eşlerinin ADÖ puanları karşılaştırılmış ve MMPI puan ortalamaları alınarak ortak profilleri çizilmiştirBulgular: ADÖ alt ölçeklerinden Roller, Gereken İlgiyi Gösterme ve Genel Fonksiyonlar puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar bulunmuştur (sırasıyla F=8.646; p=0.004, F=4.440; p=0.037, F=8.916; p=0.003). Alkol bağımlısı bireylerin Roller, Duygusal Tepki Verebilme ve Gereken İlgiyi Gösterme alt ölçeklerinde, bağımlı eşlerinin ise tüm alt ölçeklerinde 2.00'nln üzerinde puan ortalamaları elde edilmiştir. Alkol bağımlılığı olan hastaların MMPI ortak profilinde Depresyon, eşlerinin ortak profilinde ise Erkeklik-Kadınlık alt ölçeğinin en yüksek alt ölçekler olduğu dikkati çekmektedir.Sonuç: Kadınların alkol bağımlılığı olan eşlerine göre aile işlevlerini daha sağlıksız değerlendirdiği dikkati çekmektedir. Bu doğrultuda bağımlıların eşlerinin aile işlevlerini algılamada eşlerinin kişilik örüntülerinden daha çok kendi kişilik örüntülerinin etkili olduğu söylenebilir. Bu açıdan tedavide aile düzeyinde müdahaleler önemlidir.
Keywords: Alkol bağımlılığı; alkol bağımlısı eşi; kişilik örüntüleri; MMPI; aile işlevleri