Alkol bağımlılığı olan hastaların cinsiyetlere göre kişilik ve davranış özelliklerinin karşılaştırılması - kontrollü bir çalışma - Demirbaş, Hatice; Özgür İlhan, İnci; Arslan, Ecmel; Şentürk, Vesile; Yücel, Onur (Journal of Dependence, 2010)
Amaç: Son yıllarda alkol bağımlılığı yaygınlığı erkekler kadar kadınlarda da artmakta ve klinik ortamlarda cinsiyetler arası farklılıklar gözlenmektedir. Bu çalışmada alkol bağımlılarında cinsiyetler arasında kişilikve davranış özellikleri arasında fark olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Bunun yanı sıra alkol bağımlısı hastaları, genel psikiyatrik hastalardan ayırt eden özellikler belirlenmeye çalışılmıştır.Yöntem: Çalışmaya AÜTF Psikiyatri Kliniğinde Ekim 2005- Haziran 2007 tarihleri arasında yatarak tedavi gören alkol bağımlılığı tanısı alan 18 kadın ve o tarihler arasında yatan yaş ve eğitim düzeyine göre eşleştirilmiş toplam 18 erkek, kontrol grubu olarak yine aynı tarihler içinde yatarak tedavi gören genel psikiyatri hastalarından yaş ve eğitim düzeyi açısından eşleştirilmiş 18 erkek ve 18 kadın hasta olmak üzere toplam 72 hasta alınmıştır. Hastalara Minnesota ÇokYönlü Kişilik Envanteri (MMPI) uygulanmıştır. Veriler SPSS istatistik programında değerlendirilmiştir. Değerlendirmelerde ortalamalar, yüzdelikler, tek yönlü varyans analizi ve Tukey HSD kullanılmıştır.Bulgular: MMPI testinde Psikopatik Sapma (Pd) alt ölçek puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu (F=172.796, p=0.009) ve bu farkın alkol bağımlısı kadın hastaların puan ortalamasından kaynaklandığı (p=.005) saptanmıştır. Alkol bağımlısı olan ve olmayan tüm hastaların MMPI profil örüntüsünün Pd alt ölçeği dışında çok benzer olduğu bulunmuştur.Sonuç: Alkol bağımlısı kadın hastaların, alkol bağımlısı erkek hastalar yanı sıra genel psikiyatrik hastalardan psikopatik eğilimler açısından farklı olduğu dikkati çekmektedir. Bu farklı kişilik ve davranış özelliklerini bilmenin farklılıkları tanımada, etkili tedavi programlarını planlamada ve nüksü yordamada önemli olduğu söylenebilir.
Keywords: Cinsiyet; Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI); kişilik özellikleri; psikiyatrik hasta