Toluen maruziyeti sonucu gelişen uçucu madde koklamaya bağlı ani ölüm - Vural, Mutlu; Ögel, Kültegin (Journal of Dependence, 2008)
Toluene bağlı ani koklama ölüm sendromu; toluen solunmasının ölümcül bir sonucudur ki bu durum giderek büyüyen bir sosyal sorundur. Toluen’e maruziyet stimülan ajan olarak ya da endüstride kullanımı şeklinde yaygın olsa da toluene bağlı ani ölümün biyolojik mekanizmaları hakkında sınırlı bilgi vardır. En dramatiği kalp üzerine olmak üzere to-luenin birçok organ üzerine toksik etkisinin olduğu bilinmektedir. Ani ölüm toluenin kalp üzerine doğrudan toksik etkileri sonucu gelişen ventriküler taşiaritmi ya da ciddi bradikardi neticesinde doğrudan gelişebilir. Bu madde aynı zamanda kardiyomyopati, miyokardit ve miyokard infaktüsü gibi ani ölümle yakından ilişkili hastalıklara neden olabilir. Toluenin akciğerler, böbrekler, sinir sistemi ve kemik iliği gibi toluene bağlı ani ölüm mekanizmasına katkıda bulanabilecek organlar üzerine toksik etkileri vardır. Sonuç olarak, bu derlemede toluene bağlı ani ölümün maddenin kalp ve birçok organ üzerine toksik etkilerin karmaşık bir kombinasyonu sonucu geliştiği tartışılmıştır.
Keywords: Ani ölüm; toluen; uçucu madde