Bir halk eğitim merkezinde yürütülen sağlık eğitimi uygulamalarının kadınların sigarayı bırakma davranışları üzerindeki etkinliği* - Gölbaşı, Zehra; Levent, Sevim (Journal of Dependence, 2008)
Amaç: Araştırma öğrenci hemşireler tarafından bir halk eğitim merkezinde yürütülen sağlık eğitimi uygulamalarının kadınların sigarayı bırakma davranışları üzerindeki etkinliğini saptamak amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Halk eğitim merkezi kursiyeri olan 285 kadınla görüşülmüş ve bunlardan 64’ünün sigara içtiği saptanmıştır. Uygulama sırasında 17 kadın kurstan ayrıldığı için araştırmanın örneklemini sigara içen 47 kadın oluşturmuştur. Kadınların bireysel özellikleri ve sigara içme davranışlarının belirlemek için bir soru formu uygulanmıştır. Daha sonra kadınların sigarayı bırakmalarına yönelik 9 hafta süresince bazı sağlık eğitimi uygulamaları yürütülmüştür. Uygulama tamamlandıktan sonraki 1 ve 4. ayın sonunda kadınların sigara içme davranışları tekrar değerlendirilmiştir.Bulgular: Halk eğitim merkezindeki kadınlar arasında sigara içme oranının %22.4 olduğu bulunmuştur. Araştırma süresince yürütülen etkinliklerden 1 ay sonra sigara içen 47 kadınla görüşülmüş ve 12 kadın (%25.5) sigarayı bıraktıklarını belirtmiştir. Dört ay sonra yapılan ikinci değerlendirmede yine 47 kadının tümü ile görüşülmüş, 1. ayın sonunda sigara içmediğini ifade eden bir kadının sigara içmeye başladığı, diğer 11 kadının ise (%23.4) sigara içmemeye devam ettiği belirlenmiştir. Uygulama öncesi ile 4. ay sonunda yapılan değerlendirme arasındaki bu fark istatistiksel olarak da anlamlı bulunmuştur (p
Keywords: Sigara içme; kadın; sigarayı bırakma; sağlık eğitimi