İstanbul Bayrampaşa kapalı cezaevindeki erkek adli tutuklu ve hükümlülerde cezaevi öncesi alkol ve madde kullanma sıklığı ve özellikleri - Akcan, Ayhan; Engin Akcan, Z. Funda; Y. Samancı, Armağan; Balcıoğlu, İbrahim (Journal of Dependence, 2000)
Suçlu popülasyonda alkol ve madde kullanma sıklığı ve özelliklerini saptamayı amaçlayan bu çalışmada İstanbul Bayrampaşa Kapalı Cezaevi'nde kalmakta olan tutuklu ve hükümlüler arasından rastlantısal örneklem yöntemiyle seçilen 381 tutuklu ve hükümlüye sosyodemografik, suç ve madde kullanım özelliklerini içeren anket formu açık görüşme ile isimsiz olarak uygulandı.Örneklemin tümünün erkek, yaş ortalamasının 32.50 yıl, çoğunluğunun evli, orta gelir düzeyinde, düşük eğitimli, serbest meslek sahipleri oldukları, geniş aileden geldikleri ve Marmara bölgesinde oturdukları saptandı. İlk suç işleme yaş ortalamasının 26.35 yıl, büyük çoğunluğunun tutuklu, en fazla işlenen suç çeşidinin narkotikle ilgili olduğu ve deneklerin yarısının birden fazla cezaevi girişi bulunduğu tespit edildi. 2/3'sinin cezaevine girmeden önce alkol ve madde kullandığı ve sırasıyla bu maddelerin; alkol, birden fazla madde, esrar, hap, kokain, eroin ve bally-tiner olduğu öğrenildi. Alkol, esrar, hap ve bally-tiner için ortalama başlama yaşı 20 yaş altında iken, eroin ve kokain için ortalama başlama yaşı 20 yaş üstünde idi. 1/3'inin suç işlediği anda madde etkisinde olduğu, madde kullananların yaklaşık yarısının bağımlılık düzeyinde oldukları ve cezaevine girdikleri ilk bir hafta içinde yoksunluk belirtileri gösterdikleri saptandı. Yoksunluk belirtisi gösterenlerin 1/5'inin cezaevi doktoruna tedavi amacıyla başvurduğu, yine madde kullananların yaklaşık 1/5'inin cezaevi öncesi tedavi girişiminde bulunduğu tespit edildi. Düşük eğitim ve gelir düzeyine sahip ve yaşları 20’nin altında olan madde kullanıcı gençlerin suç ve suça yönelmeye daha yatkın oldukları saptandığından dolayı araştırma ve eğitim çalışmalarının özellikle bu gruba hedeflenmesi ve cezaevlerinde madde bağımlıları için tedavi ortamları ve rehabilitasyon programlarının geliştirilmesi gerekli görülmektedir.
Keywords: Cezaevi; Alkol; Madde; Bağımlılık; Suç