Ayaktan izlenen psikiyatri hastalarında nikotin bağımlılığı yaygınlığı - Yıldız, Mustafa; Özcan, M. Erkan (Journal of Dependence, 2000)
Gerekçe: Bu çalışmada psikiyatrik tedavi gören hastalarda nikotin bağımlılığı yaygınlığını saptamak amaçlanmıştır. Yöntem: Ayaktan izlenen ve DSM-IV’e göre klinik görüşme ile tanı konmuş olan 304 hastada nikotin bağımlılığı yaygınlığı incelendi. Sonuçlar: Nikotin bağımlılığı oranı tüm hastalarda %29.3, bipolar bozuklukta %70.6, psikotik bozukluklarda %44.1, anksiyete bozukluklarında %25.8, depressif bozukluklarda %25.3, cinsel işlev bozukluklarında %30.0, uyum bozukluklarında %25.0 ve somatoform bozukluklarda %21.2 olarak bulundu. Hastaların %60.7’sinde nikotin bağımlılığı, eşlik eden psikiyatrik bozukluktan önce başlamıştı. Günlük içilen sigara miktarı psikotik hastalarda diğerlerinden daha fazla idi. Değerlendirme: Nikotin bağımlılığının süre ve şiddet açısından ruhsal patolojiyle doğrudan ilişkili olduğu söylenebilir.
Keywords: Anksiyete bozukluğu; depressif bozukluk; bipolar bozukluk; psikotik bozukluk; somatoform bozukluk; cinsel işlev bozukluğu; uyum bozukluğu; nikotin bağımlılığı; yaygınlık