Bağımlılık yapan maddeleri kullanmak için duyulan arzu ve bu maddelerle ilgili rüyalar - Gürpınar, Dilek; Tokuçoğlu, Levent (Journal of Dependence, 2006)
Bağımlılık yapan maddeleri kullanmak için duyulan şiddetli arzunun altında yatan nedenleri anlamak, nöroanatomik bağlantılarını bulmak, bağımlılığın anlaşılması ve tedavisi için önemli adımlardan biridir. Dürtüler, arzular ve rüyalar ventral tegmental alandan başlayıp nucleus accumbense uzanan, limbik sisteme ve orbitofrontal kortekse projeksiyonları olan mezolimbik ödül sisteminden kaynaklanır. Bağımlılık yapan maddeler bu alandaki duyarlılığı artırarak maddeye duyulan arzuyu şiddetlendirir ve bağımlılığının gelişmesine yol açar. Sigara ve diğer bağımlılık yapan maddelere çocukluk yaşlarında maruz kalmış olan kişilerde ileride madde bağımlılığı gelişme riski daha yüksektir. Bağımlılar kullandıkları madde ile ilgili rüyaları sıkça görmektedirler. Rüyalar da dürtüler, arzular ve bağımlılık yapan maddeyi kullanmak için duyulan şiddetli istek gibi bu alandan köken alır. Bu açıdan rüyalar bağımlının maddeye karşı duyduğu arzu ve bu arzunun şiddeti hakkında psikoterapiste yol göstericidir.
Keywords: Bağımlılık; madde kullanma arzusu; rüyalar; mezolimbik ödül sistemi; ventral tegmental alan(VTA); nukleus accumbens