Obezite tedavisi için başvuran hastalarda madde kullanım yaygınlığı ve ilişkili faktörler - Yaluğ, İrem; Özmen, Mine; Tufan, Ali Evren; Yumuk, Volkan (Journal of Dependence, 2005)
Amaç: Tedavi için başvuran obez hastalarda sıklıkla ilişkili psikopatoloji saptanmaktadır. Bu çalışma bir üniversite kliniğinde tedavi gören obez popülasyonda madde kullanım yaygınlığı ve yordayıcılarını açığa kavuşturmak amacıyla yapılmıştır.Yöntem: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji Polikliniğinde obezite tedavisi için izlenen 169 hasta kesitsel olarak yapılandırılmış görüşmelerle değerlendirilmiştir (SCID I ve II). Vücut Kitle Endeksi (Body Mass Index, BMI) >25.0 olan hastalar obez olarak tanımlanmış ve BMI 25.0-29.9 arası olanlar evre I, geri kalanlar da evre II olarak ayrılmıştır. Veriler deskriptif istatistikler, binomial regresyon analizi ve ki kare testi ile analiz edilmiştir. P
Keywords: Obezite; dopamin, nikotin; alkol; vücut kitle endeksi