Problemli internet kullanımını belirlemede yardımcı bir araç: “internette bilişsel durum ölçeği”nin üniversite öğrencilerinde geçerlik ve güvenirliği - Keser Özcan, Neslihan; Buzlu, Sevim (Journal of Dependence, 2005)
Amaç: Bu araştırma, 2002 yılında Davis tarafından geliştirilen, problemli internet kullanımını belirlemede yardımcı bir araç olan “İnternette Bilişsel Durum Ölçeği-İBDÖ (Online Cognition Scale-OCS)” nin üniversite öğrencileri örneklemin-de geçerlik ve güvenirliğinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Araştırma; metodolojik araştırma yöntemine göre planlanmış ve çalışmaya katılmaya istekli, haftada en az 2 saat internet kullanan 148 üniversite öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin %73’ü (n= 108) kadın, %27’si (n=40) erkek olup, grubun yaş ortalaması 21.01 (SS= 1.56) dir.Araştırmada veri toplama aracı olarak İBDÖ’ nin yanı sıra, Bilgi Formu, UCLA Yalnızlık Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır.Sonuçlar: Ölçeğin test-tekrar test güvenirliği sınamasında, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı toplam ölçek puanları için .90, sosyal destek alt grup puanları için .87, yalnızlık / depresyon alt grup puanları için .76, azalmış dürtü kontrolü alt grup puanları için .89 ve dikkat dağıtma alt grup puanları için .85 olup, p
Keywords: İnternette Bilişsel Durum Ölçeği; problemli internet kullanımı; geçerlik ve güvenirlik