Eroin bağımlılığı ve iki uçlu duygudurum bozukluğu olan hastalarda cinsel riskli davranışlar: karşılaştırmalı bir çalışma - Karadağ, Figen; Gürsu Hariri, Aytül; Eşsizoğlu, Altan (Journal of Dependence, 2004)
Amaç: Bu çalışmada iki uçlu duygudurum bozukluğu ve eroin bağımlılığı tanısı alan hastalarda, hastalıkları sırasındaki cinsel riskli davranışlarının saptanması ve karşılaştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmaya iki uçlu duygudurum bozukluğu olan 80, eroin bağımlılığı olan 138 hasta alınmıştır. Tüm hastalara tarafımızdan hazırlanan sosyo-demografik veri formu ve cinsel riskli davranışlarla ilgili yarı yapılandırılmış formu doldurtulmuştur.Bulgular: Eroin bağımlıları daha erken yaşta madde kullanmaya başlamışlardı ve hastalık süreleri daha uzundu ve anlamlı ölçüde daha fazla partner değiştiriyorlardı ve partnerleri de poligamdı, daha fazla hayat kadınları ile beraber oluyorlardı, cinsel yolla bulaşan hastalığı olan bireylerle ya da damar içi madde kullanan bağımlılarla daha fazla cinsel ilişkiye giriyorlardı, daha fazla grup seks aktivitesine katılmışlardı ve daha fazla cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanmışlardı. Anti HCV eroin bağımlılarının %36.6’sında, AntiHBs %16.1’ inde pozitif olarak belirlenmiştir. Erkekler daha fazla madde etkisinde cinsel ilişkiye giriyorlardı ve daha fazla cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanmışlardı.Sonuç: Her iki hastalık grubunda da cinsel riskli davranışlar görülmekte, ancak eroin bağımlıları daha fazla risk alıcı davranışlarda bulunmaktaydılar. Hastaların cinsel riskli davranışlar konusunda eğitilmeleri gerek hastalar açısından, gerekse toplum açısından ortaya çıkabilecek zararları azaltacaktır.
Keywords: Eroin bağımlılığı; iki uçlu duygu durum bozukluğu; riskli davranış; AIDS; Hepatit B; Hepatit C