Alkol ve alkol dışı madde bağımlılığı olan kadınlarda yeme bozuklukları: kontrollü bir çalışma - Maner, Fulya; Erkıran, Murat; Hantaş, Yüksel (Journal of Dependence, 2004)
Amaç: Yeme bozukluklarına diğer psikiyatrik bozuklukların eşlik etmesi son yıllarda özel ilgi çekmektedir. Bu çalışmada, DSM-IV tanı ölçütlerine göre alkol veya madde bağımlılığı saptanmış olan 56 kadın hasta incelenmiştir.Yöntem: Çalışma Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Kasım 2001 ve Şubat 2002 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubu aynı yaş dilimindeki alkol veya madde kullanım bozukluğu öyküsü bulunmayan 41 kadın denekten oluşturulmuştur. Grupların sosyodemografik ve klinik özellikleri bu amaçla geliştirilmiş yarı yapılandırılmış soru formuyla değerlendirilmiştir. Deneklere Yeme Tutumu Testi ve DSM-IV yeme bozuklukları soru listesi uygulanmıştır.Bulgular: Alkol/madde grubunda boşanmış olmak, kontrol grubunda evli olmak istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Alkol/madde bağımlılığı olan grupta yeme bozukluğu görülme oranı (%16.1) kontrol grubunda görülme oranından (%2.4) istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek saptanmıştır. Yeme bozukluğu olan 9 hastadan 3’ünde bulimiya nervoza (%33.3), 6’sında (%66.6) atipik yeme bozukluğu bulunmuştur.Sonuç: Bulgularımız alkol ve madde bağımlılarında yeme bozukluğu sorgulanmasının önemini göstermiştir.
Keywords: Alkol bağımlılığı; madde bağımlılığı; yeme bozukluğu