İstanbul örnekleminde sigara kullanım yaygınlığı - Ögel, Kültegin Ö; Tamar, Defne; Özmen, Erol; Aker, Tamer; Sağduyu, Afşin; Boratav, Cumhur; Liman, Olcay (Journal of Dependence, 2003)
Amaç: Ülkemizde sigara kullanımı ve yaygınlığına ilişkin araştırmaların çoğu okul gençliğine yönelik olarak yapılmış yerel çalışmalardır. Bu çalışmada amaç, İstanbul örnekleminde sigara kullanım sıklığı ve buna eşlik eden sosyodemografik özellikleri araştırmaktır.Yöntem: Tarama çalışması, İstanbul’un 24 ayrı ilçesinde yaşayan 707 yetişkin ile evlerinde yüzyüze görüşme yoluyla, 2000 yılı Haziran ayında gerçekleştirilmiştir.Bulgular: Ankete yanıt verenlerin %76,9’u yaşam boyu en az bir kez sigara kullandığını belirtmiştir. Bu oran erkeklerde kadınlarda dört kat daha fazladır. İlk olarak sigara içmeyi deneme yaşı ortalaması 16,9±5.4 yıldır. Düzenli olarak sigara içtiğini belirtenlerin oranı ise %60.3’dür. Düzenli olarak sigara kullandığını belirtenler en yüksek 26-35 yaş grubundadır. Düzenli olarak sigara kullananlar ile kullanmayanlar arasında eğitim düzeyi, medeni durum ve ekonomik durum arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Günde 10 sigaradan fazla içenlerin %79.4’ünün haftada ikiden fazla veya hergün alkol kullandığı tespit edilmiştir.Sonuç: Araştırmamızda, erkeklerde sigara kullanım yaygınlığının daha yüksek olup, düzenli olarak sigara kullanımına başlamanın erkeklerde daha erken yaşlarda başladığı saptanmıştır. Düzenli olarak sigara kullandığını belirtenler en yüksek 26-35 yaş grubundadır.
Keywords: Sigara kullanımı; yaygınlık; epidemiyoloji; sıklık; nikotin; bağımlılık