Alkol kullanım bozukluğunda cinsiyet farklılığı: yatan hasta verilerinin incelenmesi - Evren, E. Cüneyt; Saatçioğlu, Ömer; Evren, Bilge; Yapıcı, Aslıhan; Çakmak, Duran (Journal of Dependence, 2003)
Amaç: Bu çalışmada yatarak tedavi gören ve alkol kullanım bozukluğu olan hastaların sosyodemografik ve alkol kullanımına bağlı özelliklerinin cinsiyete göre karşılaştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: AMATEM Kliniği’nde 1998 ile 2002 yılları arasında yatarak tedavi gören 3851 olguya, alkol kullanım özelliklerini de kapsayan yarı yapılandırılmış sosyodemografik form uygulanmıştır.Bulgular: Olguların %2.9’unun (n=111) kadın, %97.1’inin (n=3735) ise erkek olduğu saptandı. Kadın hastaların yaş ortalaması (40.78±10.17), erkek hastaların yaş ortalamasına (45.99±9.33) göre düşüktü. Kadın hastalarda boşanmış ve bekar olma, işsiz olma, işi tamamen bırakma ve hiç çalışmamış olma, lise veya üniversite düzeyinde eğitim görmüş olma, özkıyım girişimi öyküsü, ailede alkol veya madde kullanımı daha yüksek oranda bulundu. Erkek hastalarda alkol kullanımına bağlı yasal sorunlar yaşanması, alkol etkisinde tehlikeli ve zarar verici davranışların bulunması ve daha önce hapis yaşantısı oranı daha yüksek bulundu.Sonuç: Alkol kullanan kadın ve erkek hastalar belirli özellikler açısından farklılık göstermektedir. Bu bulgular alkol kullanım bozukluklarında cinsiyet farklılıklarının dikkate alınması gerektiğini düşündürmektedir.
Keywords: Alkol kullanımı; cinsiyet; yatan hasta tedavisi