Hekimlerde sigara içme alışkanlığı ve ruhsal örüntü - Tuğlu, Cengiz; Güzelant, Asuman; Erdoğan, Sarper; Şenveli, Bahar; Abay, Ercan (Journal of Dependence, 2000)
Biyolojik, psikolojik ve sosyokültürel bileşenleri olan sigara içme davranışı, günümüzün önemli sağlık sorunlarından biridir. Sigara içenlerin %80’inden fazlası sigarayı bırakmak için arzu duyduğunu ifade etmektedir. Sağlık çalışanlarının ve özellikle hekimlerin sigara bırakma konusunda öncülük yapması ve örnek olması beklenir. Bu nedenle çalışmamızda Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri ile Edirne il merkezindeki resmi sağlık kurum-larında ve serbest çalışan tıp doktorlarının sigara içme alışkanlığını, nedenlerini ve ruhsal durumla bağlantısını araştırmayı amaçladık.
Keywords: Sigara alışkanlığı; hekimler; ruhsal durum