Alkol bağımlılığında nüks - Mırsal, Hasan; Kalyoncu, Ayhan; Pektaş, Özkan; Şatır, Tulga; Mırsal, Nursel; Beyazyürek, Mansur (Journal of Dependence, 2000)
Alkol bağımlığı, kısmi iyileşme dönemleri olan ancak iyileşmenin “devamlı” olmadığı kronik bir hastalıktır. Alkol içmeyi bırakan hastaların yaklaşık %50’si ilk 6 ay içinde nüksetmektedir. “Nüks" belirli bir içmeme döneminden sonra içmeye başlamak ve kontrol kayıplarıyla birlikte eski içme durumuna gelmektir. Nüks bir süreçtir ve bu süreçte etkili birçok risk faktörü vardır. Öfke, depresyon, anksiyete yüksek riskli durumlardır. Evlilik sorunları, kişiler arası çatışmalar nükse neden olabilir. Diğer yandan kutlama gibi hoş durumlar da nükse neden olabilir. Relaps önleme davranışsal-bilişsel bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemin amacı, nüks sorunu ile başa çıkmayı öğretmektir. Bu yazıda, nüks sorunu gözden geçirilmiş ve Anatolia Alkol Tedavi Kliniği’deki nüks önleme uygulamaları anlatılmıştır.
Keywords: Alkol bağımlığı; Depresyon; Şaşkınlık; İnkar