Lise öğrencilerinin madde kullanımının zararlarına ilişkin sağlık eğitim gereksinimleri - Akın, Münevver (Journal of Dependence, 2000)
Bu çalışma, hemşirenin sağlık eğitimcisi olarak üstlenmiş olduğu roller doğrultusunda lise öğrencilerinin madde kullanımının zararlarına ilişkin sağlık eğitim gereksinimlerini belirlemek ve sonuçlar doğrultusunda gerçekçi öneriler geliştirmek amacıyla tanımlayıcı araştırma yöntemine göre planlanarak 1995-1996 öğretim yılında gerçekleştirilmiştir.Çalışmamıza, İstanbul iline bağlı Bakırköy İlçesi sınırları içinde yer alan üç liseden 980 öğrenci alınmıştır. Araştırma kapsamına alınan okulların öğrencileri basit rastlantısal yöntemle seçilmiştir. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Araştırma ile ilgili formlar sınıflara girilerek çalışmanın amacı ve sorular hakkında bilgi verildikten sonra dağıtılmış ve yanıtlandıktan hemen sonra toplanmıştır. Öğrencilere uygulanan veri toplama aracından elde edilen bilgiler bilgisayar yolu ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.Öğrencilerin % 33.7’nin sigara içmeyi denediği ve bunların % 31.2’nin sigara içmeye devam ettiği bulunmuştur. Öğrencilerin % 19-5’inin alkollü içkiyi farklı aralıklarla içtiği ve erkek öğrencilerde alkollü içki içme oranının kız öğrencilerden daha fazla olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin % 2.3’nün sakinleştirici ve yatıştırıcı ilaç, % 3-2’nin esrarı denedikleri.belirlenmiştir. Sigara ve alkollü içki içme oranı yakın arkadaşları ve aile üyeleri sigara ve alkollü içki kullanan öğrencilerde artmaktadır.
Keywords: lise; öğrenci; bağımlılık