İstanbul'da suç zanlısı kadınlarda cezaevi öncesi alkol ve madde kullanma sıklığı ve özellikleri - Akcan, Ayhan; Bıkım, Erdal; Akcan, Z Funda Engin; Samancı, Y Armağan; Balcıoğlu, İbrahim (Journal of Dependence, 2000)
Alkol ve/veya madde kullanımı ile suç ilişkisi neden olduğu toplumsal, ekonomik ve tıbbi sorunlar nedeniyle ciddi bir biçimde araştırılması ve önlenmesine yönelik girişimlerin yapılması gereken bir durumdur. Gelişmiş ülkelerde bu konuda çok sayıda araştırma yapılmasına rağmen bu sorun ülkemizde yeterince ilgi görmemektedir. Bu çalışmanın amaçlarından biri bu sorunun önemini vurgulamaktır.Çalışmamızda incelenen olguların % 39-02’sinin hayatlarının herhangi bir döneminde alkol ve/veya madde kullandığı, % 18.29’unun ise suç anında alkol ve/veya madde etkisi altında oldukları bulunmuştur. Alkol ve/veya madde ile suç arasındaki ilişki cinsiyet, yaş, eğitim ve gelir durumu, aile yapısı ve medeni durum gibi çeşitli sos- yodemografik özellikler ile etkileşebilir ve bunlar alkol ve/veya madde kullanımı ve suç işlemenin risk faktörleri olabilirler. Cezaevinde yaşanan sağlık problemleri genel sağlık problemlerinden farklı özellikler gösterir. Alkol ve/veya madde yoksunluğu bu sorunların en önemlilerinden biridir. Ülkemizde alkol ve/veya madde kullanımı ile suç arasındaki ilişki daha fazla önemsenmeli, daha fazla araştırma yapılmalı ve rehabilitasyon programları oluşturulmalıdır.
Keywords: alkol; madde; bağımlılık; suç; kadın