Farelerde nikotin ile indüklenmiş lokomotor duyarlılaşma üzerine L-namein etkileri - Ulusu, Umut; Uzbay, İ. Tayfun and Karakaş, Sirel (Journal of Dependence, 2003)
Amaç: Bu çalışmanın amacı; nitrik oksit sentaz (NOS) inhibitˆr¸ olan NG-nitro-arginine-methyl-ester (L-NAME)íin, farelerde nikotinle uyarılmış lokomotor duyarlılaşma üzerindeki etkisini incelemektir. Böylece, nikotinle uyarılmış lokomotor duyarlılaşmada ve/veya nikotin bağımlılığında nitrik oksit (NO)1n olası katkısı değerlendirilebilecektir. Yöntem: «alışmalarda denek olarak erişkin dişi Swiss- Webster fareler kullanılmıştır. <ç bölüm halinde gerçekleştirilen çalışmanın birinci bölümünde lokomotor duyarlılaşma için nikotinin etkili dozu belirlenmiştir. «alışmanın ikinci bölümünde, farelerde nikotinle uyarılmış lokomotor duyarlılaşma üzerine L-NAMEiin etkileri değerlendirilmiştir. «alışmanın üçüncü bölümünde ise daha önce herhangi bir çalışmada kullanılmamış (naive) farelerin lokomotor etkinliği üzerine L-NAMEiin etkileri incelenmiştir. Deneklere salin, nikotin (0.5, 1.0 ve 2.0 mg/kg) ve L-NAME ( 15, 30 ve 60 mg/kg) intraperitoneal yoldan enjekte edilmiştir. Lokomotor aktivite ölçüm kafeslerine alınan farelerin lokomotor aktiviteleri nikotin enjeksiyonlarının hemen ardından 30 dakika süre ile kaydedilmiştir. Birinci ve ikinci bˆl¸mde enjeksiyonlar iki g¸nde bir olmak ¸zere 10 defa tekrarlanmış, üçüncü bölümde ise bir defa (akut) enjeksiyon uygulanmıştır. İkinci bölümde nikotinin etkin dozu ile L-NAME ile birlikte verilmiştir. Bulgular: «alışmanın birinci bölümünde; lokomotor duyarlılaşma için 1.0 mg/kg nikotin dozunun en etkili doz olduğu gözlenmiş ve izleyen bölümdeki çalışmalar için nikotinin bu dozu seçilmiştir. «alışmanın ikinci bölümünde; L-NAME (15-60 mg/kg) nikotinle uyarılmış lokomotor duyarlılaşmayı engellemiştir. «alışmanın üçüncü bölümünde, L-NAME naiv farelerin lokomotor etkinliği üzerinde istatistikçe anlamlı bir değişiklik oluşturmamıştır. Sonuç: Bu çalışmada, bir NOS inhibitörü olan L-NAMEiin farelerde sedasyon gibi non-spesifik etkiler oluş- turmaksızın nikotine lokomotor duyarlılaşmayı engellediği görülmüştür. «alışmamızın sonuçları NOinun nikotin bağımlılığında önemli bir role sahip olabileceğine ve L-NAME gibi NOS inhibitörlerinin gelecekte nikotin bağımlılığının tedavisi için potansiyel ilaçlar olabileceğine işaret etmektedir.