Damar yolundan eroin kullananlarda hepatit b, hepatit c ve HIV yaygınlığı - Mırsal, Hasan; Kalyoncu, Ö. Ayhan; Pektaş, Özkan; Tan, Devran; Beyazyürek, Mansur (Journal of Dependence, 2003)
Amaç: Damar yolundan eroin kullanımı Hepatit B, Hepatit C, HİV gibi enfeksiyon hastalıklarının görülme olasılıklarını artırmaktadır. Bu çalışmada kliniğimizde yatarak tedavi gören damar yolundan eroin kullanan bağımlılardaki Hepatit B, Hepatit C, HİV yaygınlığı ve bu yaygınlığın sosyodemografik, klinik özelliklerle ilişkisi araştırılmıştır. Yöntem: «alışmaya yatarak tedavi gören 391 eroin bağımlısı içinden damar yolundan eroin kullanan 107 hasta alınmıştır. Hastaların tanıları iki psikiyatrist tarafından DSM IV ölçütlerine göre konulmuştur. Hastaların değerlendirilmesinde bu çalışma için tarafımızdan hazırlanan sosyodemografik veri ve klinik görüşme formu kullanılmıştır. Serolojik testler Mikropartik¸l Enzim Immunoassay (Abbott) yˆntemi ile değerlendirilmiş, veriler Windows için SPSS (6.0) programında analiz edilmiştir. Bulgular: Hastaların %7,5’i (n=8) kadın, %92,51 (n=99) erkektir. Yaş ortalaması 28,9 (ss=6,9), eroin kullanım süresi 5,1 (ss=3,7) yıl, damar yolundan kullanım süresi 1,9 (ss=1,8) yıldır. Enjektör paylaşımı varlığı %48,6 (n=52), riskli-korunmasız cinsel ilişki varlığı %49,5 (n=53) olarak bildirilmiştir. HBsAg %2,8 (n=3), Anti-HBs %29,9 (n=32), Anti-HCV %44,9 (n=48) ve HIV I-II %4,7 (n=5) pozitif olarak saptanmıştır. Sonuç: Hepatit B, Hepatit C ve HIV pozitifliği genel populasyona göre yüksek bulunmuştur. Enjektör paylaşımı ve riskli-korunmasız cinsel ilişkide bulunma özelliği bu testlerin pozitifliğini de artırmaktadır. Madde bağımlılığı konusunda ülkemizdeki sağlık politikalarının bu ve benzeri çalışmaların sonuçlarına göre tekrar değerlendirilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.