Alkol bağımlılarında intihar düşüncesi, davranışı ve niyeti - Dilbaz, Nesrin; Aytekin, Yafer (Journal of Dependence, 2003)
Amaç: Alkol ve madde bağımlıları içinde intihar ederek yaşamlarına son verenler % 251ere varan oranlardadır. Ayrıca alkol bağımlılığı erişkinlikte intihar yatkınlığını artıran önemli etmenlerdendir. Bu çalışmada alkol bağımlılığı tanısı alan hastalarda yaşam boyu intihar girişimi sıklığı ve girişimin özellikleri ve bu hastalarda ümitsizlik, intihar düşüncesi, intihar niyeti ve intihar davranışı araştırıldı. Yöntem: Alkol Bağımlılığı tanısı ile yatarak detok- sifikasyon tedavisi gören ve çalışmaya alınma ölçütlerini karşılayan hastalardan ardışık ilk 50 hastadan oluşturulan çalışma grubuna sosyodemografik özellikleri ve girişimin özelliklerini araştıran İntihar Öykü Formu, Beck Depresyon, Beck Umutsuzluk, İntihar Düşüncesi, İntihar Davranışı Ölçekleri uygulandı. Ayrıca intihar girişiminde bulunduğu saptanmış olanlara İntihar Niyeti Ölçeği verildi ve intihar girişiminde bulunmuş olan olgular girişimde bulunmamış olanlarla karşılaştırıldı Bulgular: Alkol bağımlısı hastalarda intihar girişimi oranı %26 olarak saptanmıştır. «alışmamızın sonuçlarına göre, ailede fizik cezalandırma öyküsünün girişimi olan grupta daha belirgin olduğu, deneklerimizin intihar girişimini tekrarlama oranının yüksek olduğu, ilaç veya kimyevi madde ile intihar girişiminin en sık yöntem olduğu belirlenmiştir. Girişimde bulunmuş olanların büyük kısmı intiharın ani, impulsif geliştiğini ve girişimden önce intihardan söz etmiş olduklarını bildirmişlerdir. İntiharı tetikleyen zorlu yaşam koşullarının içinde aile geçimsizliği birinci sırayı almaktadır. Bunların yanı sıra, çalışmamızda umutsuzluk ve depresyon ile intihar olayının yakın ilişkili olduğunu saptadık. Aynı şekilde intihar düşüncesi, intihar davranışı ve intihar niyeti belirginleştikçe girişimin gerçekleşmesi kolaylaşmakta olduğunu belirledik. Sonuç: Alkol bağımlılığı tanısı alan hastalarda intihar girişiminin yüksek oranda görülmesi bu konuda çalışan profesyonellerin bu olasılığı takip ve tedavi sürecinde devamlı olarak göz önünde bulundurmaları gerektirmektedir.